Biografija (English version)

Enver 'Enko' Kadenić je rođen 1942. godine, tamo u Evropi, tamo na jugu, tamo negdje na Balkanu, tamo u nekoj zemlji koja se Jugoslavijom zvala, tamo u nekoj vrletnoj Bosni, tamo u Banjaluci svojoj, na Vrbasu svome. Pored profesije mašinskog inženjera oduvjek se bavio i slikanjem - ispočetka kao hobijem, a kasnije kao svojom drugom profesijom. Banjaluci je ostao vjeran do kraja, sve dok  “na kantaru razuma šljem nije prevagnuo mozak”  i dok nas strašni kovitlac zle kobi ne raznese i ne razbaca po cijelom bijelom svijetu.

Napustivši Banja Luku 1994, u to vrijeme najozloglašeniji svjetski kazamat našeg doba, nakon što je nekom srećom preživio sve strahote rata i okupacije, preko prihvatnog centra zvanog “Jordanski” i užasa u Gašincima, konačno se sa jednim dijelom porodice 1995. godine našao u Americi.

Došavši u Pittsburgh, Pennsylvania, nastavio je da egzistira kao slikar. Vrlo brzo stekavši veliki broj prijatelja slikara, u ovoj “meki” američkog slikarstva,, učestvuje redovno na svim izložbama. Uz nagrade za njegove radove kao i evidentna priznanja štampe i TV-e, dijapazon Enkinog slikarskog djelovanja se proširio dolaskom u Manchester New Hampshire gdje njegove prve dvije izložbe u American Independence Museum i Fuller Museum of Art pobuđuju veliko interesovanje. Izložba pod nazivom EXILE, Mart 2004. u The McIninch Gallery, Manchester NH proglašena je za najpopularniju i najposjećeniju izložbu cijele godine. 

Sve češće i ozbiljnije koristi literarni izraz kao katalizator likovnog procesa, ispoljenog krikom vlastite duše, prouzrokovanog kataklizmatično – egzilskom katastrofom naroda u njegovom rodnom gradu. Roman “Nezatvoreni krug” i zbirku poema i elegija “Eho Egzila” je prezentirao na Sarajevskom Sajmu Knjige u Aprilu 2005.

Svoj slikarski talent i strast za boje iskoristio je da bogato ilustruje svoje knjige, kao i knjige drugih autora.

Enko je član Udruženja Likovnih Umjetnika Primjenjenih Umjetnosti i Dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH), kao i član udruženja pisaca iz Dijaspore. Sada živi i radi u Manchester-u NH, USA.